Mi az az inzulinrezisztencia, és mik lehetnek a tünetei?
Az inzulinrezisztencia (IR) egy olyan, a szénhidrát-anyagcserét érintő zavar, mely esetében az izmokban, a zsírban és a májban lévő sejtek nem képesek felvenni elegendő mennyiségű glükózt, ami azonban kulcsfontosságú lenne megfelelő működésükhöz. Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség kialakulásának egyik fő kockázati tényezője. Az állapot sok esetben akár évekig is tünetmentes lehet, ám a kezelés elmulasztásával további egészségügyi panaszok alakulhatnak ki. De vajon azoknál, akiknél megjelennek a tünetek, milyen panaszok jelezhetik a kialakult inzulinrezisztenciát? Íme néhány példa!
- cukros ételek utáni sóvárgás
- cukros ételek fogyasztását követő ingerlékenység, fáradékonyság, vagy mentális panaszok
- ingerlékenység, izzadás, remegés, feszültség az étkezések kihagyása esetén
- zavart alvás
- éjszakai izzadás
- súlygyarapodás, sikertelenség a felesleges kilók leadását illetően
- rendszertelen menstruáció
- petefészekciszták, PCOS
- érrendszeri betegségek
- depressziós rendellenességek
- termékenységi panaszok
- acanthosis nigricans, vagyis sötét bőr a hónalj, a nyak, a hát, az oldal és az ágyék területén
- apró bőrkinövések, vagy úgynevezett bőrcímkék az acanthosis nigricans által érintett területeken
Az inzulinrezisztencia főbb kockázati tényezői
Tanulmányok szerint a következő tényezők növelhetik az inzulinrezisztencia előfordulásának esélyét:
- ülő vagy mozgásszegény életmód
- túlsúly, különösen a derék és a has területén
- telített zsírsavakban és mesterséges adalékanyagokban gazdag étrend
- dohányzás
- rendszeres, vagy nagy mennyiségű alkoholfogyasztás
- genetikai hajlam, cukorbetegség a közeli hozzátartozók esetében
- magas koleszterinszint
- magas vérnyomás
- alvászavarok
- agyvérzés
- terhességi cukorbetegség
Mit (t)ehetünk a megelőzésért?
A rendszeres labor- és szűrővizsgálatok kulcsfontosságúak, kifejezetten 40 éves kor felett, hiszen ezeknek köszönhetően akár még a tünetek megjelenése előtt megkezdhetjük a kezelést, illetve csökkenthetjük az inzulinrezisztencia egyes kockázati tényezőit. A rendszeres testmozgás, a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, a hatékony stresszmegelőzés és -kezelés szintén elengedhetetlen, éppúgy, mint a tápanyagokban és egészségvédő vegyületekben gazdag, változatos táplálkozás.
Mire figyeljünk oda az étkezést illetően?
Fogyasszunk természetes, teljes értékű, magas rosttartalmú, feldolgozatlan ételeket, hiszen a mesterséges adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek kórosan megemelhetik a vércukorszintet, ami az inzulin hormon termelésért felelős hasnyálmirigyet jelentősen megterheli.
Vigyünk be rendszeresen egészséges zsírokat, de kerüljük a telített zsírokat, melyek összefüggésbe hozhatók az inzulinrezisztencia kialakulásával is.
Alacsony kalória- és magas rosttartalmuk miatt a zöldségek segíthetnek a vércukorszint szintentartásában. A gyökérzöldségek, a zöld levelesek, a hüvelyesek, és a keresztesvirágúak rendszeres fogyasztása segíthet egészségünk megőrzésében.
A gyümölcsök nem csak rostban, hanem tápanyagokban is gazdagok. Kerüljük a szűrt, cukrozott, és mesterséges adalékanyagokat tartalmazó készítményeket. Ezek helyett fogyasszunk 100%-os gyümölcsleveket, mint például a Mannavita Fekete Berkenye Gyümölcslé.
A mértékletességet betartva a feldolgozatlan, vagy teljes kiőrlésű gabonák számos módon védhetik egészségünket. Fogyasztásuk inzulinrezisztencia esetén kifejezetten ajánlott, hiszen remek rost- és tápanyagforrások. Fogyasszuk ezeket a változatos étkezések részeként, egészséges fehérjékkel és zsírokkal kiegészítve.
A hüvelyesek szintén gazdagok rostban, így fokozatosan emelik a vércukorszintet, ami inzulinrezisztenciában szenvedőknél előny. Igyekezzünk ezeket otthon megfőzni, és ha tehetjük, kerüljük a konzerves, cukrozott változatokat.
Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak csökkenthetik a szív- és érrendszeri panaszok, az inzulinrezisztencia, illetve a cukorbetegség kockázatát is. Ezeket ne panírban, bő olajban rántva, hanem lehetőleg párolva, sülve, vagy főzve fogyasszuk. A magvak, mint például a dió és a lenmag szintén kiváló forrásai az omega zsírsavaknak.
Alkalmazzunk vércukorszintet szabályozó, és számos egészségvédő hatást biztosító étrend-kiegészítőket, mint például a Mannavita ElektronyK+ Italpor.
A fenti információk tájékoztató jellegűek! Hosszú ideig fennálló, nehezen szűnő, gyakran visszatérő, vagy súlyosbodó panaszok esetén forduljunk orvoshoz!
Források:
https://examine.com/insulin-resistance/
https://examine.com/outcomes/insulin/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK507839/
https://www.cdc.gov/insulin-resistance
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/NBK560688/
Fotó: SHVETS production