Mi az az acetilkolin?
Az acetilkolin egy olyan molekula, amely neurotranszmitterként, más néven kémiai hírvivőként vagy ingerületátvivőként működik a szervezetben, tehát az idegsejteken keresztül üzeneteket közvetít az agy és a test többi része között. Szerepet játszik a beszédben, az izmok működésében, illetve a memória, a gondolkodás és a tanulás javításában, valamint a szellemi teljesítmény általános fokozásában is. Az acetilkolin alacsony szintje tanulási és memóriazavarokhoz is vezethet, sőt, súlyosabb esetekben a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásához is köthető.
Ugyan az acetilkolin tiszta formájában, önmagában nem érhető el étrend-kiegészítőként, alkalmazhatunk más olyan készítményeket és élelmiszereket, amelyek közvetve ugyan, de növelhetik a nootropikus hatású acetilkolin szintjét.
Hogyan növelhető az acetilkolin szintje szervezetünkben?
Az acetilkolinszint emelésének egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja olyan ételek vagy étrend-kiegészítők fogyasztása, amelyek gazdagok kolinban, ugyanis ez a gyakran a B-vitaminok közé sorolt tápanyag a szervezetben képes acetilkolinná alakulni. Hogy milyen ételeket ajánlott fogyasztanunk? Az alábbiak közül mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelőt:
- húsok és szervhúsok, mint például a marhamáj
- szárnyasok, például csirkemell
- halak, mint például tőkehal és tonhal
- tojás
- hüvelyesek, például szójabab, zöldborsó, vagy földimogyoró
- babfélék, például vesebab
- teljes kiőrlésű gabonák és az azokból készült tészták és kenyerek, például quinoa vagy barna rizs
- búzacsíra
- tejtermékek, például tej, joghurt és túró
- keresztesvirágú zöldségek, például káposzta, kelbimbó és brokkoli
- gombák, például shiitake gomba
- magvak, például napraforgómag
- citrusok, például mandarin vagy narancs
- más gyümölcsök, például kiwi vagy alma
- sárgarépa
- burgonya
- méhészeti termékek, például a Mannavita Prémium Méhpempő, amely az acetilkolin előanyaga, a kolin mellett acetilkolint is tartalmaz
Az acetilkolinban gazdag ételek fogyasztásának lehetséges előnyei
1. Serkentheti a memóriát és az agyműködést, illetve hozzájárulhat az Alzheimer-kór megelőzéséhez is
Klinikai vizsgálatok szerint az acetilkolin prekurzora, vagyis előanyaga, a kolin magasabb bevitele javíthatja az egészséges és a memóriazavarokkal küzdő emberek memóriáját egyaránt. A kolinnal való kiegészítés és az acetilkolin megfelelő szintje az agyi funkciók javítása mellett képes csökkenteni az amiloid-béta plakkok képződését is, melyek az Alzheimer-kór kialakulásával összefüggésben álló vegyületek.
2. Csökkentheti a szorongás és a depresszió tüneteit is
Egy közel 6000 résztvevős klinikai vizsgálat azt találta, hogy a vér alacsony kolinszintje fokozhatja a szorongás kialakulásának kockázatát. Egy másik, 50 depressziós emberen végzett tanulmány arról számolt be, hogy azok a betegek, akik 6 héten keresztül napi 200 milligramm citikolint szedtek a citalopram, egy a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszer kiegészítéseként, kevésbé súlyos depressziós tüneteket tapasztaltak, mint azok, akik továbbra is kizárólag a depresszió elleni gyógyszereket fogyasztották.
A kolinhoz hasonlóan a citikolin is képes acetilkolinná alakulni fogyasztást követően. A citikolint gyakran alkalmazzák szájon át vagy injekcióként az öregedés miatti memóriavesztés kezelésére, a glaukómában szenvedő betegek látásának javítására, illetve a stroke utáni felépülés elősegítésére. A kolin ezen formáját az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a bipoláris zavar, a lusta szem és más agyat érintő panaszok kezelésére is használják.
A fenti információk tájékoztató jellegűek!
Források:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11143/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17011181/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28791706/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19574993/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16788077/
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Choline
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31560162/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28642069/
https://examine.com/supplements/choline/